Van doperwt tot pompoen: laat je inspireren door al het moois en lekkers dat de seizoenen te bieden hebben. Zomer, winter, herfst en lente: elk seizoen is rijk aan haar eigen smakelijke seizoensgroenten.
Waarom koken met seizoensgroenten?
Onze opa’s en oma’s wisten niet beter. Koken met seizoensgroenten was de norm, er was simpelweg niets anders te krijgen. Tegenwoordig liggen de supermarkten van januari tot en met december vol met alle groenten en fruit die je maar wenst. Waarom is kiezen voor seizoensgroenten dan toch een goed idee?
- Goed voor je portemonnee: Aardbeien kosten in de winter meer dan in de zomer en ook voor een pompoen betaal je in de lente meer dan in de herfst. Seizoensgroenten zijn nu eenmaal goedkoper. Groenten van buiten het seizoen moeten namelijk worden verscheept of worden op kunstmatige manier verbouwd. Dat kost tijd en geld.
- Beter voor het milieu: Seizoensgroenten zijn lokale, vaak regionale producten. Die asperges hoeven in het voorjaar dus geen wereldreis af te leggen om in de supermarkt, en vervolgens op jouw bord, terecht te komen.
- Ze zijn lekkerder! Seizoensgroenten worden vers geoogst. Hoe verser groenten zijn, hoe beter ze smaken. En omdat ze niet van ver hoeven komen krijgen ze onderweg minder te verduren. En dat proef je!
- Zo eet je gevarieerd: Eten volgens de seizoenen zorgt voor variatie in je menu. Zo krijg je elk seizoen weer andere vitaminen en mineralen binnen.
S(n)oepen van seizoensgroenten
Hoe zorg je nu dat je al die lekkere seizoensgroenten in een gerecht verwerkt? Door ze in een soep toe te voegen natuurlijk! Zo heb je de kans een heleboel verschillende groenten tegelijk binnen te krijgen. Wij zetten de lekkerste seizoenssoepen voor je op een rijtje:
Niet vergeten toptip: bereid altijd de dubbele hoeveelheid soep om in te vriezen. Zo heb je op drukke dagen altijd een smakelijk soepje!