De maaltijd is het moment van de dag dat jullie allemaal samen zijn en naar elkaars verhalen kunnen luisteren. En het is fijn als dat wat met liefde gekookt is, ondertussen met plezier gegeten wordt. Lees hier hoe je meer succes hebt aan tafel.
Je kent het wel: je wilt iets lekkers koken, maar je kind heeft het nog nooit gegeten en je bent bang voor moeilijke situaties aan tafel. Dit is natuurlijk vervelend, maar wees je als ouder bewust dat kinderen moeten wennen aan nieuwe smaken. Kinderen worden geboren met een natuurlijke voorkeur voor zoet en een afkeer voor zuur en bitter. Een zoete smaak staat voor een kind namelijk gelijk aan ‘energie’. Een bittere of zure smaak daarentegen, signaleert een kind als ‘gevaar’. Nieuwe smaken moeten daarom worden aangeleerd en daar heb je als ouder geduld voor nodig. Kinderen moeten soms wel tien tot vijftien keer iets proeven voor ze de smaak gaan waarderen. Met deze feitjes in je achterhoofd, maakt het voor jou als ouder makkelijker om je kind tijdens het eten te begrijpen.
Als je kind meehelpt in de keuken, zijn ze gemotiveerder om hun bord leeg te eten. Ze kunnen ook meehelpen boodschappen doen en helpen koken. Wat je kind precies op welke leeftijd kunt doen, lees je in het artikel ‘Koken met Kinderen’. Je kunt je kind ook betrekken bij het kiezen van de avondmaaltijd. Leg hem/haar bijvoorbeeld drie keuzes voor en laat je kind de uiteindelijke keuze maken. Zo heeft je kind toch het gevoel dat het invloed heeft. Bovendien kan jij als ouder er dan toch voor zorgen dat er gezond wordt gegeten.
Op de MAGGI website zijn veel recepten te vinden die geschikt zijn voor kinderen, zoals deze romige pasta met broccoli, kip en kaas of deze Italiaanse maaltijdsoep.
Daarnaast zijn er ook gerechten die je echt samen kunt maken, zoals (volkoren) wraps. Zet allerlei soorten vulling op tafel, het liefst met veel verschillende groente, en laat je kind zelf een wrap beleggen.
Jij bent degene die kookt, je kind bepaalt hoeveel het wil eten. Dring niet te veel aan als je zoon of dochter besluit niet te willen eten, dat heeft meestal weinig zin. Zet het bord liever weg en wacht tot je kind aangeeft wel trek te hebben. Zo leert het twee belangrijke lessen: Ten eerste leert je kind om maat te houden. Van eten terwijl je geen trekt hebt, leert je kind overeten. Dit kun je dus beter niet doen. Ten tweede leert je kind te eten wat de pot schaft. Het is daarom ook beter om niet apart te koken.
De spanningsboog van kinderen is niet zo hoog als die van volwassenen. Laat ze daarom maximaal twintig minuten aan tafel zitten. Een gesprekje over de dag of een ander onderwerp dat niet met het eten te maken heeft, werkt goed als afleiding.