De avondmaaltijd is het moment van de dag dat jullie allemaal samen zijn. En dus wil je dat iedereen zit te smullen. Maar dat is niet altijd even makkelijk met kinderen.
Samen eten is al snel een stuk gezelliger als je afspraken maakt en weet dat kinderen soms tijd nodig hebben aan iets te wennen. Zo moeten kinderen soms wel tien tot vijftien keer iets proeven voor ze de smaak gaan waarderen.
Aan tafel met kinderen
De maaltijd is het moment van de dag dat jullie allemaal samen zijn en naar elkaars verhalen kunnen luisteren. En het is fijn als dat wat met liefde gekookt is, ondertussen met plezier gegeten wordt. Lees hier hoe je meer succes hebt aan tafel.
Een kind bepaalt hoeveel
Jij bent degene die kookt, je kind bepaalt hoeveel het wil eten. Dring niet te veel aan als je zoon of dochter besluit niet te willen eten, dat heeft meestal weinig zin. Zet het bord liever weg en wacht tot je kind aangeeft wel trek te hebben. Zo leert het twee belangrijke lessen: o Maat houden: van eten terwijl je geen trek hebt, leer je een kind overeten. Niet doen dus. o Eten wat de pot schaft: kook niet apart.
Kleine porties
Schep kleine porties op. Dat zorgt voor overzicht bij je kind en blije gezichten als het bord leeg is. En nog een keer opscheppen kan altijd. Je kind mag dat natuurlijk ook zelf doen maar let dan wel op dat het niet teveel voor zichzelf opschept.
Eén hapje maar
Spreek af dat je kinderen pas “lust ik niet” mogen zeggen als ze eerst hebben geproefd. Al is het maar één ministukje of hapje.
Een toetje is geen beloningsmateriaal
Je kind belonen met een toetje omdat het z’n bord heeft leeggegeten? Daarmee zeg je eigenlijk dat het eten zo vies was, dat het een toetje verdient als je dat opeet. Dit kan emo-eten in de hand werken. Als je wilt belonen, kun je dit beter met bijvoorbeeld stickers doen. Een vol vel betekent dat je kind een activiteit naar keuze mag uitzoeken. Zo beloon je goed gedrag zonder dit direct aan eten te koppelen. Deel niet alleen stickers uit als het bord leeg is, maar ook wanneer je kind netjes aan tafel is blijven zitten of niet met volle mond heeft gepraat. Koppel de beloning nooit aan de hoeveelheid die je kind heeft gegeten.
Mogen we van tafel?
De spanningsboog van kinderen is niet zo hoog als die van volwassenen. Laat ze daarom maximaal twintig minuten aan tafel zitten. Een gesprekje over de dag of een ander onderwerp dat niet met het eten te maken heeft, werkt goed als afleiding.