Mocht je je afvragen of een speciale aspergepan nodig is, kunnen we je uit de droom helpen: elke pan werkt. Zorg ervoor dat de pan groot genoeg is, alle witte asperges moeten in hun geheel in de pan passen. En daar komt direct het voordeel van een aspergepan om de hoek kijken. Zo’n pan is hoog en smal, met een inzet waar zelfs de langste asperges zonder knakken rechtop in passen. Dit heeft twee pluspunten: alle asperges worden zo gelijkmatig gekookt en ze zijn makkelijk uit het water te vissen als ze gaar zijn. Voor een goed vullende maaltijd met asperges kun je 300 gram asperges per persoon aan houden. Ook heb je een scherp mes en een dunschiller nodig.
Het is heel belangrijk dat alle asperges goed geschild worden! Doe je dit niet, heb je tijdens het eten allemaal harde en harige stukjes in je mond. Dus: neem hier even de tijd voor. Hak allereerst de kontjes van de asperges af, ongeveer 2 centimeter vanaf de onderkant. Leg de asperges daarna plat op een snijplank en pak de dunschiller erbij. Begin zo’n 4 centimeter vanaf het puntje (de puntjes laat je verder met rust) en schil naar beneden, naar het kontje toe. Werk met overlappende halen, zo weet je zeker dat je niks mist.
Hoe lang je de asperges moet koken, hangt af van de dikte van je asperges maar ook van welke bite je houdt. Kook je ze wat langer, worden ze zachter. Beperk je de kooktijd van de asperges, kun je op een knappertje rekenen. Asperges bereiden is maatwerk! Stomen kan natuurlijk ook, in de stoomoven bijvoorbeeld.
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Tip: Superlekker met MAGGI aspergesaus, ham en ei
Tip: Gooi de bouillon waarin je de asperges hebt gekookt niet weg! Je kunt hier een super lekkere soep van maken. Kijk hier voor het recept.