Kliekjes en restjes, die gooi je niet weg; je maakt er kliekjessoep van. Niet alleen om van te smullen maar ook nog eens hartstikke duurzaam: zero waste!
Restjes en kliekjes zijn de perfecte ingrediënten om bouillon van te trekken: een ideale basis voor soep. Want de lekkerste soep bestaat uit drie basis onderdelen: bouillon, groenten en eventueel wat vlees en kruiden. Zo maak je van de schillen en kontjes van asperges bijvoorbeeld een heerlijke aspergesoep. Zonder dat je het misschien doorhad zijn die restjes de ultieme bouwstenen voor een aspergebouillon. Gooi restjes dus nooit klakkeloos weg maar maak er kliekjessoep van!
Zoals gezegd zijn asperges de ideale groenten om van kop tot staart te gebruiken. Van het ‘afval’ trek je een bouillon, die vervolgens als ideale basis dient voor soepen, sauzen en ragouts. Maar ook met andere restjes groenten kun je los. Wortelkontjes, bloemkool en broccoli stronkjes, restjes ui, de steel van de paprika, maar ook bijvoorbeeld groente met een deukje kun je gebruiken: Ze doen het allemaal goed in je groentenbouillon.
Hoe bewaar je al die restjes gedurende de week? Je vult een tupperware of ziplock zakje en legt deze in de vriezer. Aan het eind van de week gebruik je alle restjes in één keer om bouillon van te trekken.
En die bouillon? Die vries je vervolgens in een ijsklontjesvorm in. Zo kun je altijd ergens wat bouillon bij gooien, zonder dat je meteen je hele voorraad plundert. Soep wil je misschien in iets grotere hoeveelheden invriezen, in ziplock zakjes bijvoorbeeld. Schep een zakje of bakje nooit te vol: vloeistof zet nog uit in de vriezer.
Staat jouw soep morgen weer op tafel? Dan bewaar je ‘m gewoon in de koelkast. Maar wil je de soep voor langere tijd bewaren, vries ‘m dan in. Zo kun je de meeste soepen makkelijk drie maanden bewaren. Bouillons kun je dubbel zo lang in de diepvries kwijt. Wil je ‘m vervolgens weer ontdooien, heb je drie opties: