Eten weggooien is zonde en in veel gevallen niet nodig. Restjes kunnen als basis dienen voor een volgende maaltijd, slappe groenten leven weer op in water en door voedsel op de juiste manier te bewaren heb je er langer plezier van.
Opruimen en bewaren zijn daarom een belangrijk onderdeel van het koken. MAGGI geeft tips, ideeën voor het koken met kliekjes en legt de spelregels uit van spannende afruimspelletjes voor kinderen.
Wat en waar in de koelkast
Vlees onderin, kaas boven en eieren in de deur; elk product heeft zo zijn favoriete plek in je koelkast. Met de juiste indeling kun je je etenswaren al gauw een paar dagen tot soms zelfs een paar weken langer bewaren.
Warme lucht stijgt op, koude lucht daalt juist. Zo komt het dat het onderin de koelkast een paar graden kouder is dan boven. In de groentevakken is het weer iets warmer dan in de rest van de koelkast doordat de glasplaat erboven kou tegenhoudt. Ook in de koelkastdeur is de temperatuur iets hoger.
1.
Van de bovenste plank
Hou je bij het inruimen van de koelkast aan de volgende indeling en je geniet langer van je producten: - Bovenin: kant-en-klare producten en kaas - Midden: melk en zuivelproducten zoals crème fraîche - Onderin: bederfelijke waren als vlees en vis - Groentelades: koudebestendige groenten als bloemkool, broccoli, wortel, radijs, asperges, spinazie en sla. - Koelkastdeur: boter, eieren, mosterd en frisdrank
2.
Buiten de koelkast bewaren
Veel groenten die in de winkel gewoon in het schap liggen, bewaren we thuis in de koelkast. Dat is in de meeste gevallen niet slim. Tomaat, paprika en komkommer liggen bijvoorbeeld liever niet in de kou. Ze worden dan slap en krijgen zachte plekken die gaan rotten. Je bewaart deze groenten het beste op een koele, donkere plaats, zoals een kelder. Dat geldt ook voor aardappelen, knoflook, ui en zoete aardappel. Ook Zuiderse groenten en fruit als courgettes, aubergines, ananas, bananen en meloenen liggen er liever wat warmer bij.
3.
Moderne koelkasten
In nieuwere koelkasten kun je niet alleen de temperatuur regelen, maar ook de luchtvochtigheid. Hierdoor blijven je levensmiddelen nog langer goed. Ook hebben deze koelkasten aparte zones voor de verschillende soorten producten.
Zeepsopspelletjes
Afwassen hoeft helemaal niet saai te zijn. De truc is om het gezellig te maken. Of spannend. Daar zijn genoeg manieren voor.
1.
Dansen terwijl je droogt
Zet de favoriete liedjes van je kinderen op terwijl jullie de afwas doen. Al swingend en zingend zijn die borden en kopjes zo schoon.
2.
Wijzer met afwassen
Woordspelletjes, puzzels, ik zie ik zie wat jij niet ziet in het afwasrek, Ra Ra welk bordje heb ik in gedachten? Tijdens de afwas hebben jullie tijd voor deze en andere spelletjes. En van de meeste worden kinderen nog slimmer ook. Probeer deze ook eens: - Roep om de beurt een woord en vorm zo een lange zin. - Neurie een liedje en laat de anderen raden welke dit is. - Noem een voorwerp en bedenk samen waar je dit allemaal voor kunt gebruiken.
3.
Afwaspraat
Gebruik de tijd die jullie in de keuken staan voor 1-op-1 gesprekjes. Of heb het eens over iets anders dan anders. Schrijf bijvoorbeeld een aantal onderwerpen op briefjes en hang die boven het aanrecht. De vaat is opgeruimd voordat jullie het doorhebben.
4.
Verstoppertje
Hebben jullie een vaatwasser, dan is het zaak creatief met in- en uitruimen om te gaan. Bijvoorbeeld door gekleurd plastic bestek mee te wassen dat je kinderen daarna mogen verstoppen. De dagen erop kunnen jullie op de raarste plekken vorken, lepels en messen tegenkomen. Gebeurt dat niet, dan heeft de verstopper gewonnen en mag hij de schuilplaats bekend maken voordat de volgende lading de vaatwasser ingaat.
5.
Mijn Afwas
Een afwasborstel met oortjes, sponsjes met ogen en theedoeken met de namen van je kinderen erop. Met eigen materialen wast en droogt het veel beter.